AD Villa

Residential
,
Housing
,
Villa
,
Single Family House
  • Client

    Private

  • Typology

    Residential

  • Location

    Belgrade, Serbia

  • Gross floor area

    279 m2

  • Site area

    352 m2

  • Year

    2022/2023

  • Status

    Under construction

  • Partners in charge

    Aleksandar Mitić M.Arch, Mladen Nastasijević M.Arch, Mladen Vulević M.Arch

  • Design team

    Mladen Nastasijević M.Arch , Itana Topalović M.Arch

Nestled within the hilly landscape of Belgrade's residential Senjak neighborhood, a contemporary villa emerges, seamlessly blending modern aesthetics with the timeless charm of an existing old house that it is attaching to. This architectural gem, harmoniously attached to its historical counterpart is adding to the vivid variety of Senjak’s residential architecture.

The villa's position and orientation are a response to the unique characteristics of the sloping terrain and the regulatory spatial plan governing minimum distances from red lines and parcel boundaries. Abiding by these constraints, the building gracefully takes shape as an elongated rectangular volume, sitting at the crossroads of Vucitrnska and Kablarska streets on the gentle slope.

Access to the villa's ground floor, housing the main entrance, is achieved from Kablarska Street through a series of external steps leading to a covered terrace. The ground floor, mindful of privacy considerations with a minimal 2-meter distance from Kablarska Street, opens entirely to the lush backyard. This outdoor space, nestled between the new villa and the existing brick fence of a neighboring property, serves as a tranquil retreat.

The ground floor unfolds as a seamless sequence of spaces, comprising the entrance hall, dining room, kitchen, and living room. A strategically positioned staircase space acts as the vertical nexus connecting the basement and upper floor, promoting fluid movement within the residence.

The basement, in addition to housing the staircase, accommodates auxiliary non-residential rooms, including a laundry room, toilet, and technical space. This thoughtful allocation optimizes functionality while maintaining the overall coherence of the architectural composition.

Ascending to the upper floor, a sanctuary awaits. Two children's rooms, sharing a bathroom, and a master room are strategically arranged to overlook the peaceful backyard, ensuring a private and serene retreat.

Embracing a modernist architectural style characterized by clean lines, the villa takes the form of an elongated cube with rounded edges. This design choice is influenced by its location at the intersection of Kablarska and Vucitrnska streets, paying homage to both early modernism and secession, two pillars of Belgrade's architectural legacy.

To visually unify the old and new structures, off-white ceramic tiles and dark metal slats adorn the façade. The elongated cube, appearing to levitate above the basement and slope, creates a striking visual impact. This design element not only adds a touch of modernity but also establishes a harmonious connection between the historical context and contemporary vision.

The choice of ceramic for the façade aligns with sustainability principles, ensuring a lasting and environmentally conscious aesthetic. The combination of off-white ceramic tiles and rounded corners elegantly bridges the stylistic differences between the old and new houses.

Scroll

Nestled within the hilly landscape of Belgrade's residential Senjak neighborhood, a contemporary villa emerges, seamlessly blending modern aesthetics with the timeless charm of an existing old house that it is attaching to. This architectural gem, harmoniously attached to its historical counterpart is adding to the vivid variety of Senjak’s residential architecture.

The villa's position and orientation are a response to the unique characteristics of the sloping terrain and the regulatory spatial plan governing minimum distances from red lines and parcel boundaries. Abiding by these constraints, the building gracefully takes shape as an elongated rectangular volume, sitting at the crossroads of Vucitrnska and Kablarska streets on the gentle slope.

Access to the villa's ground floor, housing the main entrance, is achieved from Kablarska Street through a series of external steps leading to a covered terrace. The ground floor, mindful of privacy considerations with a minimal 2-meter distance from Kablarska Street, opens entirely to the lush backyard. This outdoor space, nestled between the new villa and the existing brick fence of a neighboring property, serves as a tranquil retreat.

The ground floor unfolds as a seamless sequence of spaces, comprising the entrance hall, dining room, kitchen, and living room. A strategically positioned staircase space acts as the vertical nexus connecting the basement and upper floor, promoting fluid movement within the residence.

The basement, in addition to housing the staircase, accommodates auxiliary non-residential rooms, including a laundry room, toilet, and technical space. This thoughtful allocation optimizes functionality while maintaining the overall coherence of the architectural composition.

Ascending to the upper floor, a sanctuary awaits. Two children's rooms, sharing a bathroom, and a master room are strategically arranged to overlook the peaceful backyard, ensuring a private and serene retreat.

Embracing a modernist architectural style characterized by clean lines, the villa takes the form of an elongated cube with rounded edges. This design choice is influenced by its location at the intersection of Kablarska and Vucitrnska streets, paying homage to both early modernism and secession, two pillars of Belgrade's architectural legacy.

To visually unify the old and new structures, off-white ceramic tiles and dark metal slats adorn the façade. The elongated cube, appearing to levitate above the basement and slope, creates a striking visual impact. This design element not only adds a touch of modernity but also establishes a harmonious connection between the historical context and contemporary vision.

The choice of ceramic for the façade aligns with sustainability principles, ensuring a lasting and environmentally conscious aesthetic. The combination of off-white ceramic tiles and rounded corners elegantly bridges the stylistic differences between the old and new houses.